Afscheid maar niet loslaten….

Inmiddels zijn wij al weer een paar dagen in Nederland, Aruba achter gelaten maar ons werk gaat door!

We blijven in contact met de mensen die het werk door zetten waar we erg dankbaar voor zijn, er is echt een mooie basis gelegd.

Komende jaar gaat de PKN kerk in Vries ons werk ondersteunen waar we erg blij mee zijn, dat betekent dat we kunnen blijven uitdelen van eten of hygiëne pakketten bijv. Vrouwen begeleiden in hun vragen waar ze tegen aan lopen.

Er zijn veel bijzondere dingen gebeurt afgelopen jaar en er zijn ook vrouwen en gezinnen geweest waar we echt een verschil hebben kunnen maken.

Sancotcho soep uit Colombia

Zaterdag 23 juli heel vroeg opgestaan, met alle ingrediënten voor de soep naar San Nicolaas. Een van de vrouwen ging soep maken. Samen in de kleine keuken van Shermilas moeder en buiten op een vuurtje is de soep gemaakt. Daarna hebben we het uitgedeeld aan de vrouwen, groot succes ze genoten van de soep met rijst en brood.

Sancotcho : coriander, cassave , wortel, ui, knoflook , aardappel, mais, kip in stukken, pompoen …bakbanaan (Colombiaanse soep)

Beetje zout en koken maar ! liefst op vuur buiten ….

Ze was zo blij dat ze iets anders kon doen lekker bezig zijn. We gaan kijken of er misschien een andere baan is voor haar, ze wil echt anders en ze heeft zoveel talent ! Hier doen we het voor de verbinding met de vrouwen mogelijkheden zien, bemoedigingen zo nodig…

Kinderen

Af en toe meehelpen met kinder activiteiten is ook waardevol! je leert veel kinderen en je maakt weer nieuwe connecties.

mee op de bus naar de ” donkey sanctuary “ met 60 kinderen, mooie tijd !

Engel

Engel 👼🏼
Ik ontmoet haar wantrouwend achter het hek, wat moet je van mij.. Elke week zie ik haar, ze is echt bijzonder, het contact groeit en de gesprekken worden steeds langer.
Ze kijkt elke week naar ons uit ( zegt ze). Ze schildert haar ruimte om afleiding te vinden en blijkt echt talent te hebben.🎨
Gisteravond zie ik haar op het strand bij een 4 juli feest. Ze rent op me af en knuffelt me en vindt het leuk dat ik er ook ben. Ze is gebracht door
“ een vriend “, ze geniet, danst en knuffelt.
Als ik weg ga zegt ze:
‘Je bent een engel voor mij. Elke keer als je komt is er licht, krijg ik weer hoop en kijk ik nu anders naar de toekomst.
Bedankt voor je tijd en aandacht voor mij, het heeft me echt geholpen.’
Ik hou van jou , yo te quiro mucho
🥲

Peligro

Ik ontmoet haar achter een van de hekken in SAN Nicolas, ze vraagt waarom ben jij geïnteresseerd in mij ? Ik vertel haar over het werk wat ik deed in Nederland en dat ik dat nu ook in Aruba doe. Sexwerkers helpen waar nodig, luisteren naar hun verhaal, geven van informatie, vertellen wat hun rechten zijn. Zodat ze zich gezien voelen. Ze antwoord dat ze nog nooit zo iemand ontmoet heeft vindt het heel bijzonder. We wisselen telefoonnummers uit en we zien elkaar nog een paar keer en bouwen contact op. Daarna zie ik haar weken niet meer.
Opeens zondag appt ze mij voor het eerst, ken je me nog ?
Zeker weet ik wie je bent. Ze is een intelligente vrouw heeft drie kinderen in Colombia en ze vraagt om hulp. Ze kan niet terug naar Colombia want haar ex-vriend komt vrij uit de gevangenis en wil haar ombrengen. Ze vreest voor haar leven. Ze is al weg uit SAN Nicolas en heeft een plek gevonden elders op Aruba.

Ze vertelt dat ze uitgebuit werd en wilde niet meer werken in de prostitutie, ik vertel haar dat ik iemand weet die haar kan helpen van immigratie. Ze wil geen aangifte doen want de man waar ze werkte heeft veel macht op Aruba. Ze is bang dat hij haar wat kan doen als hij erachter komt.
We gaan samen naar de afspraak, ik haal haar op.
5 uur later zijn we weer buiten er zijn wat mogelijkheden voor haar die worden nu onderzocht. Ze is heel blij en zegt : ik had nooit gedacht dat iemand uit Nederland mij zou helpen …….
Daar doe je het voor, er zijn veel vrouwen in deze situatie het kost tijd en vertrouwen opbouwen maar af en toe kun je iemand echt helpen opnieuw te beginnen !

Eres una Reina !

Goody bags

Vandaag op 30 April hadden we een beauty middag voor de vrouwen. Ze hadden een uitnodiging gekregen en de bedoeling was om ze even een moment voor zichzelf te gunnen, er was lekkere soep Colombiaanse “ sancocho” soep, kapster, massage, make up , goed gesprek !

hulp van locale mensen en ook weer nieuwe mensen leren kennen met een hart voor vrouwen !


Paaseieren zoeken …..

Op zaterdag 17 april heb ik mee geholpen met een activitieit voor kinderen van de village. Ook een mooie gelegenheid om moeders te leren kennen en contacten op te bouwen. We merken door je gezicht te laten zien er vertrouwen ontstaat waardoor je ook informatie krijgt om iets mee te doen wat betreft misbruik of prostitutie.

uitleg over het zoeken